Wat kost het om een onderneming te starten?

Wanneer je een eigen onderneming begint is er vooral één ding waar je niet onderuit zal komen, namelijk kosten. Het is goed om na te gaan welke uitgaven je hebt en in de toekomst zal hebben. Zo sta je als startende ondernemer niet voor verassingen. Hieronder vind je enkele kostenposten die je zal maken als ondernemer.

Inschrijving

Een eigenonderneming begint allereerst met een afspraak met de Kamer van Koophandel. Bij de KvK schrijf je je in, in het handelsregister, hierna kan je jezelf ondernemer noemen. Het is iets wat verplicht is. Je hebt te maken met eenmalige inschrijvingskosten van €50,- en €15,- voor een officieel uittreksel van de KvK

Online

In de moderne wereld waar we nu in leven, móét je een website hebben. De kosten van een website zijn geheel afhankelijk van wat voor website je wil. Bij een website heb je ook te maken met de kosten van het registreren van jouw bedrijfsnaam, een domeinnaam. Dit is circa €4,- voor het eerste jaar. Het is ook handig om je domeinnaam te registeren wanneer je nog niet een echte onderneming hebt, maar dit wel in de toekomst wil oprichten. Daardoor kan niemand jouw domeinnaam gebruiken. Je hebt natuurlijk ook internet en telefonie nodig. Zo kan jij je werkzaamheden uitvoeren en kunnen klanten jou bellen en jij hen. De kosten van een telefonie abonnement met redelijk toestel zal maximaal €50,- per maand zijn. De kosten die je hiervoor maakt zijn ook fiscaal aftrekbaar.

Zakelijke rekening

Wanneer je onderneming hebt, heb je ook een zakelijke bankrekening nodig. Hiermee kan je goed overzicht houden van de inkomsten en uitgaven en houd je privé en zakelijk gescheiden De tarieven voor een zakelijke rekening zijn verschillend. Reken op €5,- à €10,- per maand.

Boekhouding

Bij een onderneming ben je verplicht om aan te geven wat de inkomsten en eventuele uitgaven waren. Dit kun je zelf doen of door een boekhouder of accountant laten doen wanneer je zelf geen zin of tijd hebt om alle bonnetjes te verzamelen en te verwerken. De kosten hiervoor lopen heel erg uiteen. De kosten zijn afhankelijk van de grote van je bedrijf en de diensten die je afneemt.