Wat is kredietwaardigheid?
Ben je op zoek naar manieren om de risico’s van wanbetalingen te verminderen en je bedrijf te beschermen? Of ben je verplicht om een kredietverzekering af te sluiten vanwege een financiering door een geldverstrekker? In dit artikel leggen we je uit wat kredietwaardigheid precies is en hoe je deze kunt verbeteren.
Wat houdt kredietwaardigheid in?
De beoordeling van jouw bedrijfs vermogen om een financiering terug te betalen wordt de kredietwaardigheid genoemd. Geldverstrekkers zullen eerst de financiële gegevens van jouw bedrijf willen bekijken voordat zij een nieuw krediet of een kredietverzekering goedkeuren, Een kredietverzekering biedt zekerheid aan een geldverstrekker, zoals een bank, die in jouw bedrijf investeert. Het is een verzekering die deel van het risico wegneemt en het debiteurenbeheer ondersteunt. De verzekering beschermt jouw bedrijf tegen het niet betalen van openstaande facturen, waardoor je geen betalingsachterstanden oploopt door wanbetalers.
Belangrijke factoren om de kredietwaardigheid te bepalen
Een aantal factoren bepalen de kredietwaardigheid, zoals de credit score, schulden en aflossing geschiedenis. Bedrijven die op factuurbasis werken krijgen vooral te maken met een kredietwaardigheidscheck. Doordat je als bedrijf een dienst of product verkoopt waarvoor de klant pas later betaalt, verstrek je als het ware ook een soort financiering. Het is dan afwachten of de klant daadwerkelijk tot betaling zal overgaan. Het is daarom van belang om je kredietwaardigheid goed op orde te hebben.
Toetsen van de kredietwaardigheid
In Nederland wordt de kredietwaardigheid van personen en bedrijven beoordeeld aan de hand van verschillende methoden. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bijvoorbeeld een registratie bij van alle leningen en kredieten die iemand heeft afgesloten. Daarnaast wordt er bij het aanvragen van een lening of krediet vaak een inkomens- en lastentoets uitgevoerd om te bepalen of de aanvrager voldoende financiële ruimte heeft om deze terug te betalen.
Ook het betalingsgedrag en de financiële situatie van de aanvrager kunnen worden meegenomen in de beoordeling. Bedrijven kunnen bovendien een credit check uitvoeren om de kredietwaardigheid van een persoon of bedrijf te bepalen. Een goede kredietwaardigheid kan helpen om leningen en kredieten gemakkelijker te verkrijgen en de financiële stabiliteit te vergroten.
Belang van de kredietwaardigheid van jouw bedrijf
Hoewel men wellicht zou denken dat de kredietwaardigheid voornamelijk van belang is op de korte termijn om in staat te zijn nieuw krediet te verkrijgen en zodoende de onderneming voort te zetten, is het belang van een hoge kredietwaardigheid op de lange termijn niet te onderschatten. Een hoge kredietwaardigheid resulteert namelijk bij een nieuw krediet in lagere kosten, betere rentetarieven en gunstige voorwaarden.
Tips voor het verbeteren van je kredietwaardigheid
Er zijn een aantal manieren waarop je de kredietwaardigheid van jouw bedrijf kunt verbeteren. Zorg ervoor dat jouw bedrijf geen achterstallige betalingen heeft. En speek bij eventuele schulden een betalingstermijn af. Zorg verder voor een gezonde cashflow en voldoende werkkapitaal. Zo zal je naast een financieel gezonde onderneming bij een kredietwaardigheidscheck sneller een hoger limiet toegewezen krijgen. Hopelijk begrijp je nu beter wat kredietwaardigheid is!