webdesign-footer

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Veel administratieve taken kan je als zzp’er of eigenaar van een mkb zelf uitvoeren. Toch kan het ook erg handig zijn om hiervoor een financieel expert aan te nemen. Op deze manier weet je zeker dat de belangrijke opgaven als de jaarlijkse inkomstenbelasting goed worden doorgegeven. Twijfel je tussen een boekhouder of een accountant? Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee beroepen:

Boekhouder

Een boekhouder kan in principe elk persoon van een bedrijf zijn. Deze persoon hoeft hier niet voor gestudeerd te hebben of ervaring mee te hebben. Boekhouders zijn vooral gericht op ZZP’ers of kleine bedrijven.

Accountant

Accountants zijn ook vaak werkzaam voor grotere bedrijven. Soms kan het zelfs verplicht zijn voor bedrijven om een accountant aan te nemen. Dit kan in het geval van bepaalde zaken:

  • Als een bedrijf meer dan 50 werknemers heeft
  • Als een bedrijf een netto omzet van 12 miljoen euro of meer heeft
  • Als een bedrijf een balanstotaal van 6 miljoen euro of meer heeft

Als er sprake is van een bedrijfsovername of verkoop, ben je ook verplicht om een accountant in te schakelen. Deze heeft namelijk de bevoegdheid om een accountantsverklaring op te stellen.

Aansprakelijkheid

Een boekhouder kan niet aansprakelijk gehouden worden, in tegenstelling tot een accountant. Als een boekhouder een fout maakt of het werk niet of niet goed uitvoert, kan het zijn dat je de gemaakte kosten niet terug kunt krijgen. De boekhouder hoeft namelijk ook geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een accountant is hier wel toe verplicht, als deze een fout maakt kan jij dit verhalen op zijn verzekering.

De kosten

Over het algemeen is het goedkoper om een boekhouder in te huren dan een accountant. Logisch natuurlijk, aangezien er bij een accountant meer risico’s aan vasthangen en deze zich hiervoor moet verzekeren. Daarnaast heeft de accountant een opleiding moeten volgen en zal deze moeilijkere opdrachten moeten uitvoeren. Zowel de boekhouder als de accountant kan zelf een uurloon bepalen, waardoor de tarieven van het gemiddelde af kunnen wijken. Een boekhouder vraagt gemiddeld tussen de 35 en 70 euro per uur, terwijl dit voor een accountant rond de 75-150 euro ligt.

De keuze tussen een boekhouder of een accountant

Boekhouder is een vrij beroep, iedereen kan zichzelf een boekhouder noemen. Ben je specifiek op zoek naar iemand met een gespecialiseerde achtergrond? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de kwalificaties. Accountant is een officieel beroep, waar je een HBO- of universitaire opleiding voor afgerond moet hebben. Naast de opleiding en het opdoen van praktijkervaring moet een accountant ook nog cursussen volgen om de kennis up-to-date te houden. De keuze tussen deze twee financiële experten hangt dus voornamelijk af van je eigen voorkeuren, tenzij je verplicht bent om voor een accountant te kiezen.

Uiteindelijk zal zowel de boekhouder als de accountant zichzelf terug moeten verdienen. Je kunt ervan uit gaan dat een goed financieel expert alle regels kent en alle aangiftes goed in kan vullen. Het is belangrijk om te weten wie je in huis haalt, maar beide partijen zullen je goed kunnen adviseren. Of je nu kiest voor een accountant of een boekhouder, in beide gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van een CRM software. De CRM accountancy software van Simplicate is zeer gebruiksvriendelijk en zorgt ervoor dat alle financiële zaken inzichtelijk blijven.