Waarvoor wordt de letter X zoal gebruikt

Zij onder ons die al wel eens een keertje Scrabble spelen weten natuurlijk wel dat het niet altijd even makkelijk is om een woord te bedenken met de letter X. Toch is de letter X een erg interessante letter – in dit artikel bekijken we alvast waar de letter X zoals voor wordt gebruikt of waar de letter X voor staat.

  1. De letter X als… letter

Een eerste manier waarop we de letter X kunnen gebruiken is natuurlijk als letter. Er zijn heel wat woorden met de letter X zoals Xylofoon of Box of Exotisch. Indien je vaak woordspelletjes speelt weet je waarschijnlijk al dat er handige lijsten bestaan met woorden met de letter X. Deze lijsten helpen je verder met het kiezen van de juiste woorden zodat jij makkelijk en snel een woord kan neerleggen met een erg grote woordwaarde. Handig toch?

  1. De letter X als romeinse 10

Ook wordt de letter X gebruikt om de Romeinse 10 voor te stellen. De Romeinen pikten hun manier van tellen en het uitschrijven van nummers op van hun voorgangers: de Etrusken. Waar de Etrusken het gebruik van de letter X als 10 vandaan haalden is momenteel nog gissen.

Toch wordt over het algemeen aangenomen dat de letter X groeide uit turfen. De romeinse 1 is namelijk 1 turf. Een andere theorie denkt dat de Romeinse nummers afstammen van het tellen op de handen waar het getal I 1 vinger was, 5 een volle hand en 10 twee handen op elkaar die er dan als een X uitzien.

  1. X als vervanger voor de letters Christ

Ook kan de letter X gebruikt worden als vervanger voor de letters Christ. In het Grieks werd de letter X namelijk uitgesproken als Chi en was het daarmee de eerste letter in Khristos – het woord waar de naam Christus vandaan komt. Khristos betekent op zich eigenlijk gewoon gebalsemd of gezegend.

  1. X als een teken voor kusjes

De jongeren onder ons weten waarschijnlijk ook wel dat de letter X vaak gebruikt wordt om een kusje voor te stellen. Dit symbool is echter niet nieuw. Integendeel, doorheen de geschiedenis werd X voorgesteld als een letter van geloof en trouw, net omdat de letter verbonden werd met het Christelijke geloof.

Later werden brieven ontdekt uit de 18de en 19de eeuw waar de brievenschrijver afscheid nam van de geadresseerde door het toevoegen van X’jes.

  1. X in de algebra

Hoe vaak hebben we wel niet gevloekt op de vraagstukken waar men ons vraagt om de waarde van X te vinden. X werd sinds de 17de eeuw als onbekende in vraagstukken gestopt door de Brit Jonas Moore in 1660. Deze introducties kwamen er dankzij de Geometrie van Descartes uit 1637 die mensen aanspoorde om symbolen te gebruiken voor onbekende getallen binnen vraagstukken.