Met een Child thema hetzelfde webdesign gebruiken

Stel je wilt meerdere websites met een zelfde web design. Al deze websites apart ontwikkelen zou veel tijd en moeite in beslag nemen, zonde. Je kan namelijk hetzelfde doorvoeren in al je websites. Nu is het een beetje raar als er drie precies dezelfde websites bestaan. Een kleine aanpassing op elke website kan er al voor zorgen dat je websites er anders uitzien van elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is het veranderen van de kleur. Om dit soort aanpassingen eenvoudig te ontwikkelen maken wij gebruik van Child thema’s.

Het voordeel van een Child thema

Zoals hiervoor beschreven gebruik je een Child thema wanneer je meerdere soortgelijke websites beheert. Nu wordt het even wat technischer om te kunnen begrijpen waarom deze oplossing zoveel voordelen met zich mee brengt. Aan de hand van een voorbeeld wordt het al een stuk duidelijker.

Stel je beheert drie websites die er ongeveer hetzelfde uit moeten zien. Allereerste heb je hier een design voor nodig. Voor het gemak noemen we dit ‘het hoofdontwerp’. Dit hoofdontwerp voer je door op alle drie de websites. In dit stadium zien alle websites er nog exact hetzelfde uit. Nu wil je website 2 een andere kleur geven dan website 1. Je kunt nu twee dingen kunnen doen.

Optie 1: je verandert de code van het hoofdontwerp op website twee waardoor de website een andere kleur krijgt.

Optie 2: je voegt een Child thema toe op website 2 waardoor je een extra code ontwikkelt en zo het hoofdthema hetzelfde blijft.

Wij geven onze voorkeur aan optie 2. Er zit namelijk een groot voordeel aan het behouden van hetzelfde hoofdthema op alle drie de websites. Mocht je namelijk een aanpassing willen doen in het hoofdthema, bijvoorbeeld het toevoegen van een Facebook account, dan kan je dit bij alle drie de websites tegelijk doorvoeren. Door je Facebook account aan het hoofdontwerp toe te voegen verandert dit automatisch in alle drie de websites. Zou je gekozen hebben voor de eerste optie, het veranderen van de code voor website twee, dan zou je het Facebook account apart moeten toevoegen op deze website. Je ontwikkelt dus dubbel zo veel werk voor jezelf.

Extra tip: benieuwd naar de nieuwste wedesign trends?