Alles wat je moet weten over webhosting

Webhosting is een term waar je vast weleens van gehoord hebt. Ondanks dat deze term met enige regelmaat valt, weet lang niet iedereen wat dit precies is. Het merendeel weet dat het iets te maken heeft met websites, maar hier houdt het vaak wel bij op. Weet je niet precies wat webhosting is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over webhosting.

Wat is webhosting?

Als je een webhostingpakket afsluit, huur je in feite een stukje ruimte op de server van een hostingprovider (registrar). Deze ruimte gebruik je vervolgens om alle data van jouw website op te slaan. Denk hierbij niet alleen aan de tekst, maar ook aan de opmaak en afbeeldingen. Doordat de server van een hostingprovider 24/7 draait, kunnen mensen jouw website altijd en overal bezoeken.

De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt, hangt af van jouw website. Gebruik je de site alleen om bezoekers te informeren over jouw diensten? Dan heb je minder ruimte nodig dan wanneer je een webshop hebt en talloze producten verkoopt. Er staat in dat geval meer data op jouw site en dat betekent logischerwijs ook dat je een grotere opslagruimte nodig hebt.

Wanneer heb je het nodig?

Nu je weet wat webhosting is, wordt het tijd om te kijken wanneer je het nodig hebt. We haalden eerder in deze tekst al aan dat iedereen met een website webhosting nodig heeft. De partij waarbij je een webhostingpakket afsluit, zorgt er namelijk voor dat jouw website altijd blijft werken. Daarbij komt dat zij ervoor zorgen dat bezoekers jouw site veilig kunnen gebruiken. Een hostingprovider garandeert jou bovendien een snelle website. Hierdoor hoeven bezoekers niet lang te wachten voordat de site geladen is.

Webhosting gebruik je overigens niet alleen maar voor het opslaan van de data van een website. Je hebt het namelijk ook nodig als je e-mails wilt versturen via een e-mailadres dat gekoppeld is aan de domeinnaam. Deze hosting staat ook wel bekend als e-mailhosting. Het is overigens niet zo dat je alleen maar mails kunt versturen dankzij deze hosting. Nee, want ontvangen en verstuurde e-mails worden namelijk opgeslagen op de server van de hostingprovider.

Webhosting kosten

Ben je op zoek naar webhosting voor jouw website? Sluit dan niet direct een contract af bij de eerste aanbieder die je tegenkomt. In dat geval betaal je mogelijk onnodig veel voor webhosting. Ga daarom liever op zoek naar webhosting in Nederland. Hoe je dit vindt? Door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Je vult hier simpelweg jouw eisen in en de site gaat voor je aan de slag. Binnen een paar tellen rolt hier een overzicht met hostingproviders uit. Hierbij staat hoeveel je per maand betaalt, waardoor je weet waar je aan toe bent.